Kuchnia orientalna |
Nasze Menu
Mięsa, dania obiadowe, itp.
Zupy
Ryż, makarony, pieczywo
Sosy, przyprawy, dekoracje
Ciasta, słodycze
Herbaty
Zaprawa do mięs i podstawowe założenia kuchni wg pięciu przemian
Przepisy wegetariańskie
Zródła
Przepisy opracowała, sprawdziła i opatrzyła komentarzami:
Alina Mieżyńska |
Z "Dialogów Konfucjańskich"
"... nie jadł ryżu zatęchłego lub skwaśniałego, nadpsutej ryby ani nieświeżego mięsa. Kuchnia chińska - wspomnienie [DP] Gdy planowałem podróż do Chin, miałem dwa cele: ćwiczenia qigong i poznanie prawdziwej kuchni chińskiej. Po doświadczeniach kulinarnych z Polski, nabytych w chińskich restauracjach, jechałem z zamiarem skosztowania tylu potraw, ile zmieści się w moim żołądku i na ile pozwoli mi zasobność portfela. Całe szczęście żołądek doskonale przystosował się do miejscowej kuchni... czytaj dalej Proporcje składników
Stosowana miara: łyżka płaska wyrównana, lub łyżeczka płaska wyrównana |
qigong76@qigong.info.pl___ | ||