Ciasta, słodycze

mciasta00.jpg  Cukierki chińskie
mciasta00.jpg  Chińskie Toffi
mciasta00.jpg  Chińskie pierniczki
mciasta00.jpg  Imbir kandyzowany

ciasta.jpg

Kanton

"...powiadają, że sztuka kulinarna to rozrywka ludzi bogatych posiadających czas i pieniądze. Kantończycy dzięki swemu położeniu mają jedno i drugie. Stąd Kanton może poszczycić się najbardziej wyrafinowaną kuchnią w Chinach.
Bogactwu prowincji sprzyja klimat, spokojne uregulowane rzeki, żyzne gleby. Stąd pochodzi potrawa Chop Suey dzięki której Amerykanie nauczyli się spożywać chińszczyznę. Jest to strefa podzwrotnikowa, a więc sporo to owoców, które często wchodzą w skład różnych potraw (jak np. skrzydełka w mandarynkach albo kura w stu kwiatach) Łowi się tu dużo ryb, krewetek, krabów i nadziewa się nimi mięso. Stosuje się tu wodorosty. Popularny jest karp i węgorz, szczególnie gotowany na parze. Tu też lakieruje się potrawy - tzn w czasie pieczenia pokrywa się mięso specjalną marynatą, która nadaje mu połysk.
Drób kroi się na małe kawałeczki wraz z kośćmi (kurczaka np. na 24 kawałki). Specjalnością regionu są dania z psów i węży. Wiele potraw zawiera mleko. O kuchni kantońskiej można powiedzieć to samo, co o mieszkańcach. Jest zasobna, bogata i pełna inwencji.

Chiny południowo-zachodnie

"Obszar Chin południowo-zachodnich obejmuje trzy prowincje Junnan, Kuejczou, Kuangsi. Udzieliły one gościny uciekinierom chroniącym się tu przed inwazją Japończyków. Obszar ten przez wieki pogrążony był w izolacji i niepamięci. Zachował swą odrębność kulturowa, a więc i kulinarną. Do czasu rewolucji chińskiej rządzili tu lordowie nie poddający się władzy centralnej. Im prowincja zawdzięcza wykwintną kuchnię. Wymienia się szczególnie dwie oryginalne potrawy: łapy niedźwiedzia i kunsztownie przyrządzone wróble."