Ciasta, słodycze
Cukierki chińskie |
Kanton
"...powiadają, że sztuka kulinarna to rozrywka ludzi bogatych posiadających czas i pieniądze. Kantończycy dzięki
swemu położeniu mają jedno i drugie. Stąd Kanton może poszczycić się najbardziej wyrafinowaną kuchnią w Chinach. Chiny południowo-zachodnie
"Obszar Chin południowo-zachodnich obejmuje trzy prowincje Junnan, Kuejczou, Kuangsi. Udzieliły one gościny
uciekinierom chroniącym się tu przed inwazją Japończyków. Obszar ten przez wieki pogrążony był w izolacji i
niepamięci. Zachował swą odrębność kulturowa, a więc i kulinarną. Do czasu rewolucji chińskiej rządzili tu lordowie
nie poddający się władzy centralnej. Im prowincja zawdzięcza wykwintną kuchnię. Wymienia się szczególnie dwie
oryginalne potrawy: łapy niedźwiedzia i kunsztownie przyrządzone wróble." |