Sosy, dekoracje, dodatki, przyprawy itp.
Ciasteczka chińskie z wróżbą |
Chiny wschodnie
"...Największe miasta regionu to Szanghaj, Su czou i Hang czou. Prowincja nęci łagodnym klimatem. Mieszkańcy
regionu lubią potrawy słodkie: do dań mięsnych i rybnych dodaje się duże grudki nierafinowanego cukru. Żyzna ziemia
rodzi tu wiele gatunków roślin, w tym grzybów. Na południu panuje wegetarianizm co sprawia, że miara kunsztu
kucharza jest przygotowanie potraw jarskich. Szczególnie wyrafinowane są te dania, które "udają" kraby, kaczkę,
szynkę. Syczuan
"...obszar ten odkryto dopiero za panowania dynastii Han (206 p.n.e.-220 n.e) Pisano o nim jako o Boskiej Ziemi,
bogatej w ryż, bawełnę, kukurydzę i pszenicę, a nade wszystko w jedwab. Duże zbiory zbóż i traw gwarantują pasze,
co sprzyja hodowli świń i drobiu. Nadspodziewanie wiele potraw syczuańskich zawiera wołowinę. Woły pracują tutaj
przy uprawach i w kopalniach soli. Stare - trafiają na stół. Kucharze mają tu do dyspozycji krewetki, ryby i dzikie
kaczki. Szczodra natura obdarzyła ten region nieprzebranym bogactwem warzyw grzybów i ziół leczniczych. |