Mięsa, dania obiadowe

mmieso00.jpg  Kaczka po pekińsku
mmieso00.jpg  Wieprzowina w 5 smakach z rusztu
mmieso00.jpg  Kaczka z cytryną
mmieso04.jpg  Szynka w miodzie
mmieso05.jpg  Wieprzowina laminowana
mmieso06.jpg  Warzywa Chop-suey
mmieso07.jpg  Wieprzowina Chop-suey
mmieso00.jpg  Skrzydełka "Tyle - ile"
mmieso09.jpg  Kurczak z makaronem i warzywami
mmieso10.jpg  Kurczak w cieście drożdżowym

mieso.jpg

Kuchnia pekińska

"...Kuchnia pekińska podobnie jak kuchnia całych północnych Chin wywodzi sie z trzech odmiennych źródeł: chińskiego muzułmanizmu, tradycji dworu cesarskiego oraz miejscowych zwyczajów. Kuchnie muzułmańska przyniosły złote hordy Czyngis-Chana, który w XIII wieku podbił tereny północne. Mongołowie byli mistrzami w pieczeniu mięsa na rożnie i na żarzących się węglach. Potrafili tez przyrządzać mięso poprzez długie gotowanie i smażenie w głębokim tłuszczu. Chińczycy wykorzystali ich umiejętności doprowadzając je do perfekcji. Kaczka po pekińsku zachowuje ślady prostej - rzec by prymitywnej - metody mongolskiej skrzyżowanej z finezją chińskich mistrzów rondla. Kuchnia cesarska wywarła mniejszy wpływ na sztukę kulinarną. Stało się tak być może, dlatego, że ostatnia dynastia rządząca Chinami pochodziła z Mandżurii pozbawionej tradycji kulinarnych. Prawie wszystkie wytworne dania skomponowano w schyłkowym okresie rządów dynastii mandżurskiej. Dla kuchni niebagatelne znaczenie maiła wizyta cesarza na południu Chin skąd przywiózł mistrzów kucharskich, a wraz z nimi wyśmienite potrawy. Zwyczaje kulinarne prowincji Hopei i Szantung stanowią podstawę kuchni północy Chin. Miejscowa ludność jada makaron i bułeczki na parze. Ryż jada się rzadko. Popularna jest potrawa z makaronu Cza Ciang Mein podobna do spaghetti bolognese. Do chińskiej wersji dodaje się surowe posiekane warzywa, kiełki fasoli mung i kwaszone ogórki. Ze względu na mongolskie inspiracje jada się mięso baranie i jagnięce, kaczki krewetki i kraby. Warzywa to przede wszystkim kapusta pekińska, cebula, czosnek, marchew, rzodkiew, szpinak, sałata i pomidory.
Dania smaży się lub piecze (często na rożnie) Składniki kroi się na większe, niż gdzie indziej kawałki. Bardzo popularne są pierogi na parze.
Kuchnia pekińska jest pikantna, ale pozbawiona finezji i wyrafinowania, charakteryzujących potrawy innych regionów. Jej oryginalność polega na umiejętności łącznia wielu odmiennych inspiracji i doskonaleniu tych połączeń."