Mięsa, dania obiadowe
Kaczka po pekińsku |
Kuchnia pekińska
"...Kuchnia pekińska podobnie jak kuchnia całych północnych Chin wywodzi sie z trzech odmiennych źródeł: chińskiego
muzułmanizmu, tradycji dworu cesarskiego oraz miejscowych zwyczajów. Kuchnie muzułmańska przyniosły złote hordy
Czyngis-Chana, który w XIII wieku podbił tereny północne. Mongołowie byli mistrzami w pieczeniu mięsa na rożnie i
na żarzących się węglach. Potrafili tez przyrządzać mięso poprzez długie gotowanie i smażenie w głębokim tłuszczu.
Chińczycy wykorzystali ich umiejętności doprowadzając je do perfekcji. Kaczka po pekińsku zachowuje ślady prostej -
rzec by prymitywnej - metody mongolskiej skrzyżowanej z finezją chińskich mistrzów rondla. Kuchnia cesarska wywarła
mniejszy wpływ na sztukę kulinarną. Stało się tak być może, dlatego, że ostatnia dynastia rządząca Chinami
pochodziła z Mandżurii pozbawionej tradycji kulinarnych. Prawie wszystkie wytworne dania skomponowano w schyłkowym
okresie rządów dynastii mandżurskiej. Dla kuchni niebagatelne znaczenie maiła wizyta cesarza na południu Chin skąd
przywiózł mistrzów kucharskich, a wraz z nimi wyśmienite potrawy. Zwyczaje kulinarne prowincji Hopei i Szantung
stanowią podstawę kuchni północy Chin. Miejscowa ludność jada makaron i bułeczki na parze. Ryż jada się rzadko.
Popularna jest potrawa z makaronu Cza Ciang Mein podobna do spaghetti bolognese. Do chińskiej wersji dodaje się
surowe posiekane warzywa, kiełki fasoli mung i kwaszone ogórki. Ze względu na mongolskie inspiracje jada się mięso
baranie i jagnięce, kaczki krewetki i kraby. Warzywa to przede wszystkim kapusta pekińska, cebula, czosnek,
marchew, rzodkiew, szpinak, sałata i pomidory. |